Mellműtétek, mellplasztika során a férfi mellekről sem szabad megfeledkeznünk. A férfiaknál az átlagnál nagyobb, nőies mellek okoznak problémát. Megnőhet a mirigyállomány és megnőhet a zsírszövet is. Terápiáját is fentiektől tesszük függővé, lehet zsírleszívással és lehet kimetszéssel operálni a gynecomastiát.

Nagyon gyakori elváltozás, hogy pubertas után a mellek mérete nem egyforma és ez a korral előrehaladva sem javul. Úgyszintén gyakori, hogy szülések után a korábban egyforma mellek mérete különbözővé válik. Extrém szinten – Poland syndróma esetén – az egyik oldali mell teljes mértékben hiányozhat is.

Az aszmetriák műtéte a formai változatosság miatt igen különböző. Lehet a nagyobb oldalt kisebbíteni és így hasonulni az ellen oldalhoz, vagy lehet a kisebb oldalt növelni, esetleg mindkettőn egyidejű korrekciót végrehajtani.

Sokféle műtéti megoldás tartozik ide.

Lehet a bimbón korrigálni, ha túl nagy, ha különböző kinövések vannak rajta és lehet, ha besüpped, sem önmagától, sem segítséggel nem lehet előemelni.

Ugyanúgy lehet a bimbóudvaron is korrigálni, ha túl nagy, ha alakja deformált vagy ha sok kis kiálló mirigy látható és tapintható rajta.

A mell mellplasztikai rekonstrukciójára a mell levételét követően van lehetőség. Általában tumor, rossz indulatú daganat miatt kerül sor a mell vagy mellek eltávolításra.

Ilyen esetben többféle lehetőség van a plasztikai sebészeti helyreállítást illetően.

Helyre kell állítani a volument, a térfogatot (sokak már itt befejezik a rekonstrukciót, hiszen a mell mérete helyreállt), és később pedig a bimbó-bimbóudvar kompexumot.

A mellkisebbítésről, mint a mellplasztika egyik fajtájáról dióhéjban annyit kell tudni, hogy metszésvezetése a mellfelvarrással azonos, azzal a különbséggel, hogy felvarrásnál az állományt csak összehúzzuk és a szó szerint felvarrjuk, addig kisebbítés során a mell hátsó felszínéből – hogy később is lehetséges legyen a szoptatás – a kívánt mennyiséget eltávolítjuk.

A mellplasztikához soroljuk a mell felvarrását is.
Mellplasztikai műtétre leggyakrabban szülést, szoptatást, nagyobb arányú fogyást követően a mell megereszkedése, alakjának megváltozása, tapintatának megváltozása (puhaság) miatt kerül sor.

Az egyik leggyakrabban emlegetett, és végzett mellplasztikai sebészeti beavatkozás az emlőnagyobbítás implantátum segítségével. Fejletlen, kis méretű, vagy a szoptatást követően megkisebbedett, megpuhult mellek méretének megnövelésére javasolt eljárás. Ha a két mell mérete eltérő, az egyik mellplasztikai nagyobbítása lehet a megoldás az egyformává alakításra.

A mellplasztika műtét elvégezhető a pubertás után, akár a szoptatás előtt is. Számos páciens vállalt gyermeket és szoptatta őket a műtét után.

Azt könnyen el tudjuk képzelni, hogy az implantátumok nagysága egy bizonyos skálán állandóan növekszik, és a plasztikai sebész ezen skálán mozogva kiválasztja a megfelelő nagyságú implantátumot. Ez a skála minden gyártó implantátumában megtalálható, általában 8-10 db különböző implantátum méretet tartalmaz.

Viszont az implantátum méret mellett van egy mellkas méret is, mely minden egyes embernél más és más. Vannak hosszú mellkasú páciensek, és vannak rövid, de széles alapú mellkassal rendelkező páciensek. S, ha ők, feltételezzük ugyanolyan magasok és egyforma súlyúak, akkor is más és más formájú, azaz magasságú, szélességű és projekciójú mellet igényelnek, azaz nem csak méretében, de alakjában is más formájú implantátumra van szükségük.

Ezt a feltételt valósítja meg a Matrix rendszer, amely 250 féle méretű, nagyságú és formájú implantátumot használ.

A témáról többet a  Szemerey-Bajusz-HedénMellnagyobbítás anatómiai implantátummal” című könyvből olvashatnak.

 

Szemerey István

Mediburg Klinika

Mellnagyobbításnál a nagyság általában a páciens kívánsága szerint előre jól meghatározható. A forma viszont inkább szakmai kérdés.

Klasszikus formát tekintve kettő féle implantátum alakot különböztetünk meg. A régebben is és a mai napig használt forma a kerek forma.

Segítségével könnyebben érünk el mellnagyobbítást, de a kerek forma éles széle gyakrabban ad mesterséges megjelenést, természetellenes külsőt.
A másik, az újabb forma az anatómiai vagy más néven csepp alak.  

A klasszikus, immárom közel 50 éve kapható, bár mindig újabb és újabb technikai megújuláson áteső töltőanyag a folyékony szilikon gél (non-kohezív gél) és a másik töltőanyag, a fiziológiás sóoldat.

Csak röviden jegyeznénk meg, hogy sok újdonság nem állta meg a próbát, és évekkel ezelőtt kivonták őket a forgalomból, mint a szójaolajjal vagy a hydrogéllel töltött implantátumok.