A Lipogems zsíráttöltő rendszer egy új eljárás a zsírátültetések történetében. Segítségével egyszerre nagy mennyiségű, őssejtben gazdag zsírt tudunk áttölteni különböző helyekre. A zsírszövet átültetésével egy időben őssejt aktiválást végzünk mechanikus módszerrel. Periciták szabadulnak fel, amelyek mesenchimális őssejtekké alakulnak át, amelyek az adott területen lévő különböző sejtekké válnak. . A zsírszövet megmaradása 70% feletti. Ez teljesen új és nagymértékű a korábbi technikákhoz képest.

A következő helyekre ültethető át a zsírszövet, vele megújítható a kezelt terület:

 • Arc: Túl vékony arcba fiataloknál is, illetve idősödő személyek esetén az elveszett zsír pótlására illetve az arckontúr helyreállítására
 • Nyak: a ráncos bőr megfiatalítására
 • Mellnagyobbítás esetén mindkét oldalra, aszimmetriák kezelésére egy oldalra
 • Kézhát fiatalítása
 • Lábhát (lábfej felső részének) fiatalítása
 • Lábszár, vádli vastagítása
 • Genitáliák feltöltése, megfiatalítása (nőknél a nagyajkak nagyobbítása, férfiaknál a penis vastagítása)
 • G-pont feltöltése
 • A testen sérülések, hegek (égési hegek) okozta bemélyedések kezelése
 • Hajátültetés előtt (1 hónappal), vagy után (3 hónappal) az átültetett hajhagymák erősebb megtapadása érhető el, és a kezelt területen lévő rejtett, inaktív hajhagymák beindítása indítható meg használatával
 • Gyenge izomtónusú területek megújítása érhető el használatával (incontinenciák)

Az utolsó évtized egyik nagy lépése a régóta ismert saját zsír felhasználása, a technika tökéletesítése. A saját zsír kiváló anyag, felhasználási területe egyre bővül.

Az arc kezelésében , fiatalításában sokféle módszert ismerünk. A plasztikai sebészeti műtétektől a Thermage-on át a kozmetikai beavatkozásokig széles a spaletta.  A dermabrasió önmagában a bőr felszínének mechanikai csiszolását jelenti. A microdermabrasió során egy gyémánt fejjel a legfinomabb, de mégis erős, mély csiszolást, hámlasztást érhetünk el. A kezelés non invazív, utána a kezelt páciens visszaállhat eredeti tevékenységébe, munkájába. A jól látható eredményhez több kezelés (általában 5-6) szükséges, de már 1-2 kezelés is jól látható változással jár.

Használjuk önmagában és más kezelések kiegészítő kezeléseként is.

Az ajak vastagítás leggyakoribb módja a különböző töltőanyagokkal (fillerek) való nagyobbítás. Ezen anyagok nagy része felszívódó, aminek természetesen előnye és hátránya is van. Ki lehet próbálni, de hosszú távon ismételni kell adásukat. Másik részük nem szívódik fel, mint pl. a folyékony szilikon, de ennek beadása sok országban, így hazánkban is tilos.

A Macrolane megjelenése

Az 1960 években jelentek meg a mellimplantátumok. Hosszú fejlődési folyamat végeredményeként ma elmondhatjuk, nagyon jó minőségű, biztonságos, természetes formájú implantátumokkal dolgozhatunk.

Az arc idő előtti öregedése sok embert zavar. Korábban az arcplasztika és a kozmetikai kezelés között semmiféle eljárás nem volt. Az arc jó állapotának megtartására azonban már fiatalbb korban is igény van, s többféle kezelés látott napvilágot, az említett kozmetikai és arcplasztikai kezelés közötti űrt az évek alatt betöltötték a különféle kezelések.
Talán érdemes megemlíteni a kémiai hámlasztást, aztán a lézeres arcfiatalítást. Megjelentek a különböző fonal módszerek, az Aptos, vagy az aranyszál.
A műtéti módszerek közé is beférkőzött a szál technika. A MACS arcplasztika is erre épül, s Serdev féle fonalmódszer is.
A Silhouette liftet egy jó nevű spanyol plasztikai sebész, de Benito vezette be. Fonalának lényege, hogy rajta kis csomók és afelett kis harangok láthatók. Ezek a bőr alá vezetve tartósabbá teszik az eredményt. Minimál invasive beavatkozásról van szó, mert a fonal bevezetéséhez kis, 1 cm-es metszés szükséges. Ambulánsan is kivitelezhető.

Fonalmódszerek az arcplasztikában

Az utóbbi évtizedben megnőtt az igény a nagy heroikus arcplasztikák helyett kisebb, de mégis hatékony beavatkozások elvégzésére. A kevésbé invazív eljárások közt itt megemlíthető a lézeres arcfiatalítás, vagy a különböző kémiai és fizikai hámlasztás.

Ráncfeltöltést olyan esetekben végzünk, ha a páciens kérése az, hogy az arcán lévő kisebb ráncvonalakat, besüppedéseket kezeljük. Leggyakrabban a szemöldökök között, orr, száj mellett lévő ráncok kerülnek feltöltésre. Ilyen módon nem eltüntetni, csak jobban kisimítani, feltölteni lehet ezeket a zavaró vonalakat.

Bármilyen feltöltéses eljárást alkalmazunk, tudni kell, hogy a kezelés tüneti. A beadott anyagok döntő többsége felszívódó. A gyártók fél-egy év időtartamot adnak a felszívódásra. Ennél hosszabb és rövidebb idejű felszívódással is találkozott már az ember. A páciensek egyéni érzékenysége, képessége a felszívódásra igen változó. A kiváltó okokat / izommozgás, bőr rugalmasságának csökkenése / nem szüntetjük meg, viszont egy fiatalító, ránctalanító műtét idejét akár évekkel is kitolhatjuk.

Praxisunkban hyaluronsavval vagy saját zsírral végezzuk a feltöltést. A beavatkozás ambulanter történik, rövid ideig tart, kevés kellemetlenséggel jár. A beadás után általában rövid ideig bőrpír figyelhető meg néhány óráig. Allergiás reakció nincsen, csomósodás a kellő alkalmazásnál és a betartott utasítás esetén biztonságosan elkerülhető.

A Botox kezelés nagy népszerűségnek örvendő ránctalanító módszer. Nem feltöltést jelent, hanem a ráncokat létrehozó erős izmok inaktiválását. Ez egy toxin segítségével történik, mely az adott izomcsoportot időlegesen megbénítja. Így a felette lévő bőr kisimul, a ráncok lasssan megszűnnek vagy mérséklődnek. A hatás a beadott Botox lassú lebontásáig hat, ez kb. 4-6 hónapot jelent. Ismétlése esetén a kezelt izom, izomcsoport lassan elveszti eredeti összehúzó képességét.

Leggyakrabban a homlok és a szarkalábak területeére adjuk, mert az arc mimikáját itt befolyásolja a legkevésbé.  Természetesen lehet más arc területre is adni. Pl. a lehúzódó szájszeglet megemelésére vagy a széles mosoly esetén az íny megjelenés elkerülésére is használatos.

A plasztikai sebészet fejlődése az utóbbi egy évtizedben a nagy, heroikus műtétek, beavatkozások irányából a kisebb, egyszerűbb, de hatékony beavatkozások felé vette az irányt. Ezeket a beavatkozásokat a minimál vagy non invazív eljárások közé csoportosíthajuk. A minimál invazív eljárások során kisebb metszések vagy egyszerűen csak szúrások történnek, amelyeket altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben vagy anélkül végzünk.

Jól ismert ránctalanító kezelés a Botox kezelés és szintén évek óta használatosak a különböző töltőanyagok. Ezeket ránctalanításra, ajakvastagításra, illetve hegek kiemelésére használjuk.

A fonalmódszerek használata az arc lazaságát képes megszüntetni, nagyobb műtéti beavatkozás nélkül. Az aranyszál és az Aptos szál használatos már kb. fél évtizede. Ezek mellé került a Serdev lift és a Silhouette lift is. Úgyszintén ebbe a kategóriába sorolható a Permalip, mely az ajakvastagítás új módszere. A microdermabrasió az arc fiatalítás fontos eszköze. S, végül ebbe a kategóriába sorolható a Macrolane töltőanyag használta, mely elsősorban a mellnagyobbítás területén, de más helyen, mint pl. vádli nagyobbításra is alkalmazható. Reneszánszát éli ma a zsírátültetés is.