Kerek vagy Anatómiai forma?

Mellnagyobbításnál a nagyság általában a páciens kívánsága szerint előre jól meghatározható. A forma viszont inkább szakmai kérdés.

Klasszikus formát tekintve kettő féle implantátum alakot különböztetünk meg. A régebben is és a mai napig használt forma a kerek forma.

Segítségével könnyebben érünk el mellnagyobbítást, de a kerek forma éles széle gyakrabban ad mesterséges megjelenést, természetellenes külsőt.
A másik, az újabb forma az anatómiai vagy más néven csepp alak.  Segítségével jóval természetesebb alakot kap a mell és használatáva jobban lehet megtervezni a mell-mellkas arányát. Emellett az implantátum élettartama 2-3 szorosára nő, illetve az implantátum hosszú távon megtartja alakját és ezzel a mell öregedési folyamata is lelassul. Végül az implantátum bizonyos fizikai hatások megszűnte után visszanyeri alakját, mintha memóriája lenne.

Nagy mell további növelése esetén, amikor jelentős saját mirigyállomány fedi az implantátumokat, az implantátum alakja kevésbé játszik fontos szerepet. Azt mondhatjuk, hogy a 3,5 cm alatti mirigyállomány esetén inkább az anatómiai forma kölcsönöz természetesebb megjelenést, 3,5 cm–nél vastagabb mirigyállomány esetén pedig már nincs jelentősége az implantátum alakjának.

A mell szövet-mirigyállomány vastagságát az angol nómenklatúra szerinti „pinch” teszttel tudjuk megmérni. Ha tolómérővel megmérjük a szárai közé eső bőr és zsírmennyiség, illetve mirigyállomány vastagságát, azt a számot kettővel elosztva kapjuk meg a leendő implantátum feletti szövetvastagságot.

Végül egy neves plasztikai sebész rövid megjegyzésével zárjuk e sorokat:
„Csak anatómiai formájú implantátummal lehet anatómiai formájú mellet létrehozni”.

Anatómiai implantátumot Magyarországon először a Mediburg Klinikán, dr Szemerey B.István használt.

A témáról többet a  Szemerey-Bajusz-Hedén „Mellnagyobbítás anatómiai implantátummal” című könyvből olvashatnak.