Tartós szőrtelenítés

A tartós szőrtelenítést először lézerekkel végezték . Az Alexandrit, a Rubin lézer voltak a leggyakrabban használt lézerek. A lézereket váltotta fel a villanófény, angol rövidítése IPL (Intensive Pulse Light). Mindegyik fény (lézer és IPL) azon az elven működik, hogy a fény energiája elnyelődik a sötét színű szőrszálban és azt felmelegítve tönkreteszi a szőrtöszőt. Az eddigi készülékek fényei csak a sötét színben nyelődnek el, ezért szőrtelenítésre a fehér vagy ősz hajszálak, szőrszálak nem alkalmasak.

 

A szőrtelenítéshez kicsit többet kell tudnunk a a szőrszálak növekedéséről. A testen lévő szőrszálak csak kis része van aktív állapotban, tehát szőrszál van benne. A többi szőrtüsző inaktív, s az idő ciklikussága szerint mindig más szőrszálak kerülnek aktív fázisba. Ezért a kezelést ismételni kell kb. 4-6 alkalommal, közöttük 4-6 hét szünet javasolt. A kezléshez nem szükséges fájdalom csillapítás, néha kisebb szúró, csipkedő  érzést vált ki.

Nem mindegy, milyen készülékkel kezelik az adott területet. Sajnos az utóbbi években sok kozmetikában, szépség szalonban megjelentek az olcsó távol keleti készülékek, melyeknek kicsi a leadott energiája, nem képesek a szőrtüszőket eliminálni. Ezért sok páciens keserű szájízzel hagyta abba a szőrtelenítés eme változatát. Mi az egyik legerősebben fejlesztő amerikai Palomar cég termékét használjuk, s pácienseink elégedetten távoznak sokszor már 3-4 kezelést követően is. A hatás tartós, véglegesnek azért nem mondható, mert ritkán egy-két kezelt páciens esetében egy-két szőrszál akár évek múlva is előbújhat, de azt egy rövid kezeléssel el lehet távolítani.