Mellnagyobbítás implantátum nélkül

A Macrolane megjelenése

Az 1960 években jelentek meg a mellimplantátumok. Hosszú fejlődési folyamat végeredményeként ma elmondhatjuk, nagyon jó minőségű, biztonságos, természetes formájú implantátumokkal dolgozhatunk.

 

Ennek ellenére sok páciens kívánsága, hogy ne implantátummal, hanem más töltőanyaggal, ne altatásban történjen a mellnagyobbítás, és az egész procedúra kevésbé megterhelő legyen, mint a hagyományos mellnagyobbítás. Hosszú évtizedeken át a saját zsírszövet volt az egyetlen anyag, amit e célból használtunk. Nagy mennyiséget viszont nem lehetett belőle átültetni, mert elfolyósodott, zsír ciszták keletkeztek. Használata így visszaszorult.

Az utóbbi években egy régen használt, jó bevált anyag, a hyaluronsav került az érdeklődés középpontjába. Több évtizedes használata elsősorban az arc fiatalításában játszott szerepet. Használtuk mind a ráncok feltöltésére, mind pedig az ajak vastagításra. Néhány éve megjelent keresztkötésű változata, amely a gyors felszívódását meggátolja, s hosszú, tartós eredményt ad. Ezt az anyagot fejlesztették tovább Svédországban, s Per Hedén stockholmi plasztikai sebész professzor használta először és vezette be mellnagyobbítás céljából. Ezt az anyagot Macrolane-nak keresztelték el.

A töltőanyag injekciós tűvel, akár helyi érzéstelenítésben a mell állománya mögé és elé adható be. Mérsékelt növekedést eredményez, kb. 100-150 cc.-vel lehet egy ülésben a melleket megnövelni. Beadás egyszerű, kíméletes, nincsen altatás és a velejáró esetleges műtéti és altatási kockázat.

Visszafogó tényező az ára. Ma még drágább, mint az implantátummal végzett mellnagyobbítás, de tagadhatatlan előnye, hogy a beavatkozás idegen anyag nélkül végezhető. Ez a koncepció beleillik a ma elterjedt trendbe, hogy minél kisebb, kevésbé invazív módszerrel végezzünk a plasztikai sebészeti beavatkozásokat.