Hasplasztika

Szülést, nagyobb arányú fogyást követően ill. a kor előrehaladott volta miatt a megereszkedett, ráncos hasfali bőr és a zsírfelesleg gyakran okoz gondot viselőjének. Különösen zavaró a kötényszerűen lógó has, mely öltözködésnél, tisztálkodásnál, mozgásnál jelent nehézséget.

Azokban az esetekben, amelyekben a hasfali zsírfelesleg eltávolítása nem oldható meg zsírleszívás segítségével és mellette érdemleges bőrfelesleg is kialakult, a hasplasztika a választandó műtéti eljárás.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétnél a felesleges bőr és zsírréteg kerül eltávolításra. Szükség szerint lehetőség nyílik a meggyengült hasfali izomzat megerősítésére is ilyenkor.

A beavatkozás altatásban történik, kb. másfél órát vesz igénybe. A metszést a bikinivonalban ejtjük, a két csípőtövis irányába meghosszabbítva, illetve többnyire körbemetsszük a köldököt is. Felpreparáljuk a hasfal bőrét magasan a bordaívekig. Az ilyen módon felemelt szöveteket megfeszítjük, és a felesleget eltávolítjuk. A köldököt új helyén hozzuk ki és rögzítjük.

A műtétet követően egy-két napig draint helyezünk a sebbe. A varratvonal ideális esetben cérnavékonyságú, puha, fehér hegként marad vissza. A varratkivétel 2 hét, de a végleges sebgyógyulás fél-egy év.

Szövődményként ugyanúgy, mint más műtéteknél bevérzés, gyulladás fordulhat elő. Igen ritkán, főleg nagyon zsíros szöveteknél sebgyógyulási zavar is felléphet. Hasi szorító öv vagy nadrág viselete kb.4-6 hétig ajánlott.