MACS arcplasztika

(Minimal Access Cranial Suspension)

Kinek érdemes MACS-lift-et végeztetni?
Ha mérsékelt vagy közepes az arcbőr vagy a nyak bőrének lazasága, gyengült az izomtónusa, akkor érdemes egy MACS lift-be belevágni. És érdemes akkor is, ha elmélyült a száj és az orrszárny melletti redő, ha kifejezett arci és nyaki ráncok láthatók. Akkor is használható, ha az arc és nyak kontúrja megváltozott, fiatal feszessége elmúlt, ha az ember azt gondolja magáról, hogy fáradt vagy szomorú arckifejezése keletkezett.

 

A MACS arcplasztika kifejezett eredménye
A MACS arcplasztika eredménye abban látszik leginkább, hogy a műtét az arcnak és nyaknak visszaadja fiatalos, pihent kontúrját.

A műtét leírása
A MACS arcplasztikát gyakran ajánlják, mert kevésbé invazív beavatkozás, mint a többi arcplasztika, és kisebb hegeket hagy hátra. Az arcplasztika ezen fajtája a nyak, az állak, az orca laza bőrét húzza meg és a mély szöveteket húzó fonalakkal feszíti meg. A műtétet narkózisban, vénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben végzik.

A műtét utáni időszak
A műtét után a páciens a fejére és nyakára kompressziós kötést kap 1-2 napra. A minimális diskomfort érzés a műtétet követően szájon át szedett fájdalomcsillapítókkal elmulasztható. Vérömleny és duzzanat, ha keletkezik, 10, de legkésőbb 20 nap múlva eltűnik. A végső eredmény általában 4-6 hét múlva alakul ki.

Kiegészítő műtétek, beavatkozások
A MACS lift mellett más beavatkozások segítik elő a tökéletes eredményt. Ilyen a szemhéjplasztika, a szemöldökemelés, az áll nagyobbítás, az orrplasztika vagy a lézeres arc resurfacing.

Fontos tudnivaló MACS lift esetében
Az esetleges rizikót és komplikációt a műtét előtti megbeszélésen az operáló orvos részletezi. Annyit tudni kell, hogy minden sebészi beavatkozásnak lehetnek szövődményei. Nagyobb szövődmény igen ritka ezen műtét után, kisebbek ritkán előfordulhatnak.

Szemerey István