Firmin arcplasztika

A Harmonic scalpell használata arcplasztikáknál

Az ultrahangos vérzéscsillapítás már korábban használatos volt a sebészet területén, a plasztikai sebészetben viszont csak az utóbbi években terjedt el. Előnye a kisebb hőhatáson alapul, emiatt kevesebb a szöveti károsodás, gyorsabb a műtét és gyorsabb a gyógyulási idő. Az ultrahang nemcsak koagulál (vérzést csillapít), hanem egy időben vág is, tehát ezzel újabb időt takarít meg a sebész.

 

A Johnson és Johnson cég a 2000-s évek közepén fejlesztette ki a Harmonic Scalpell-nek keresztelt kézi darabot. 2005-ben a francia plasztikai sebész, Francoise Firmin írta le az új kézi darabbal végzett arcplasztikáinak első tapasztalatait. Azóta a világ számos országában kezdték használni, az újvilágban Randy Robinson vált e kézi darab első számú használójává.

Miben is tér el e kézi darab a korábban használtakhoz, miben is van előnye? A Harmonic Scalpell kézi darab egy kb. 2 cm hosszú, kb. 2 mm vastag, ívelt alakú kecses, kétélű kés. Fejlesztői használata során első sorban olyan műtéti területre gondoltak, ahol – ellentétben a hasi sebészettel – disszekció (szövetszétválasztás) során igen szűk rés áll az operáló rendelkezésére. Így tehát adódott Firmin számára is a lehetőség, hogy arcplasztikáknál kezdje használni. A fül előtti felemelt arcbőr és alatta lévő SMAS réteg felemelése során egy nagyon keskeny résbe pillantunk, és nem önmagával az elemeléssel van gondunk (bár a kétoldali él egy jobbra-balra történő mozdulatsorral könnyebben disszekál), hanem az arc ívén a középvonal felé haladva egyre kevésbé látjuk az esetleges vérzéseket, és egyre nehezebben tudjuk azokat koagulálni. A Harmonic Scalpell használata során viszont erre nincsen szükség. Ugyanis az új kézi darab egy időben vág és koagulál. Tehát használata mellett egyenletesen haladva nem kapunk vérzést, a preparációt az adott szituációhoz viszonyítva messze a metszésvonaltól is biztonságosan végezhetjük.

A műtét, az arcplasztika maradt a régi, de az új technika segítségével eredményesebben, és biztonságosabban tudunk preparálni. Mivel kisebb a szöveti károsodás (kisebb hőhatás, kisebb necrotikus zóna), kevesebb az utóvérzés, ezért komplikációmentesebb, és gyorsabb a műtét utáni időszak is. A módszer a plasztikai sebészetben a Firmin féle arcplasztika néven vált ismertté.

A fentiek alapján Robinson nevezte el az általa a Harmonic Scalpellel végzett mellnagyobbítást „Harmonic Breast Augmentation”-nek. Ebben a műtéti fajtában is kevés helyünk van a látásra, a koagulációra, ezért e kézi darab használata nagy előnyt jelent. Az arcplasztikánál leírt előnyöket ebben az esetben is jól érezhetjük. Kevés vérzés, jó szöveti disszekció, kevésbé fájdalmas, gyorsabb postoperativum.

Szemerey István